Vad är cryptovaluta?

Men vad är kryptovaluta? Är det samma sak som Bitcoin och hur hänger allt ihop med blockchain?

Bitcoin var den första typen av valuta som kallades kryptovaluta, idag finns flera tusen olika valutor men syftet är den samma. Likt alla valutor är syftet att användas som betalningsmedel eller för att lagra värde. Men eftersom Bitcoin är en krytovaluta så skiljer den sig från traditionella valutor dvs “Fiatpengar” var värde endast baseras på att den institution (staten) som ger ut dessa pengar påstår att de är värda något.

Bitcoin fungerar på ett liknande sätt men styrs helt och hållet av utbud och efterfrågan. Den största fördelen med Bitcoin är att dess transaktioner går direkt mellan användare och inte via någon tredjepart. I vanliga fall så är det banker som sköter transaktionen mellan två parter och då gärna tar en kostnad för detta. Med denna teknik behövs alltså tekniskt sett inte banken vid en överföring.

https://youtu.be/VImuk7bo7kE
vad är bitcoin – unga aktiesparare förklarar

Wallet – starta

Som ny användare kan du komma igång med Bitcoin utan att förstå de tekniska detaljerna. När du har installerat en Bitcoin plånbok på din dator eller mobiltelefon genererar den din första Bitcoin-adress. Du kan avslöja dina adresser till dina vänner så att de kan betala dig eller vice versa. Faktum är att det är ganska likt hur e-post fungerar, förutom att Bitcoin-adresser bara ska användas en gång.

Bitcoin-överföringar inte är anonyma. Den du köper bitcoin av vet vilken bitcoin-adress du använder och kan därefter följa dina bitcoin-transaktioner i blockkedjan som är helt öppen för vem som helst att läsa i all framtid. Det som inte finns i blockkedjan är personuppgifter (därför kallas Bitcoin för pseudonymt istället för anonymt) men det finns andra sätt att spåra detta, t.ex. genom att din internetleverantör lagrar din IP-adress

Blockchain

Blockchain är en delad ledger som hela nätverket delar. Alla bekräftade transaktioner ingår i blockchain. Bitcoin-plånböcker kan på så sätt beräkna balansen på betalningsbalans så att nya transaktioner kan verifieras och därmed säkerställa att de faktiskt ägs av sändaren eller mottagaren. Integriteten och den kronologiska ordningen för blockkedjan upprätthålls med kryptografi.

Transaktioner och privat nycklar

Bitcoin-plånböcker förvarar ett hemligt data som kallas en privat nyckel, som används för att underteckna transaktioner, vilket ger ett matematiskt bevis på att de har kommit från plånbokens ägare. Underteckningen förhindrar också att transaktionen ändras av någon gång den har utfärdats. Alla transaktioner sänds till nätverket och börjar normalt bekräftas inom 10-20 minuter genom en process som kallas “mining”.

Detta är bara en kort sammanfattning av Bitcoin. Om du vill lära dig mer om detaljerna kan du ladda ner läsa originalpapperet från Satoshi Nakamoto som fortfarande används som bra källa för att beskriva.

Leave a Reply